İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun raporuna göre, son 10 yılda intihar olayları, şehit sayısını geçmiş durumda.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son 10 yılda intihar olaylarının şehit sayısını geçmiş durumda olduğunu belirterek, bu durumun üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, asker hakları konusunu görüşmek üzere toplandı. Komisyon Başkanı Üstün,
son 2,5 buçuk yılda 175 er ve erbaş,
son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini bildirdi.
Üstün, "Son 2,5 yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 TSK personeli şehit olmuş.
Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez. Bunun üzerine hep birlikte gitmesi lazım" diye konuştu.
Asker Hakları Platformu adına sunum yapan Doç. Dr. Tolga İslam, askerlik yaparken gördüklerinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, kendilerine gelen şikayetleri dosya haline getirdiklerini söyledi. İslam, "Bizim basit bir derdimiz var. Zorunlu askerlik devam edecekse, bu askerlerin kötü muameleye uğramamasının sağlanması lazım. 20 yaşında savunmasız, haklarını nasıl savunacağını bilmeyen insanlara yardımcı olmak gerek" dedi.
Bir yılda tüm illerden 432 başvuru aldıklarını belirten İslam, kötü muamelenin intihar, kalıcı fiziksel hasarlar ve akıl sağlığını yitirme gibi sonuçları olduğunu söyledi.
Sadece dün iki intihar haberi geldiğini belirten İslam, "Sadece 2012 yılında 43 intihar vakası var. Bu açıklanan rakam, daha fazla olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Meclis'in bu konuda kuvvetli bir irade göstermesi gerektiğini belirten İslam, çünkü bireylerin haklarını aramaktan korktuklarını, ürktüklerini, bu korkunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
"TSK, İNSAN HAKLARI KONUSUNDA DİKKATLİ VE HASSAS"
Komisyona bir sunum yapan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu, Türk silahlı Kuvvetleri'nin insan hakları konusunda hassas ve dikkatli davrandığını söyledi. TSK'da asta kötü muamele, cebir ve şiddet kullanmanın suç olarak düzenlendiğini ve ciddi müeyyideler öngörüldüğünü belirten Vurucu, TSK içerisinde bu suçları işleyenlerin tespiti halinde derhal yasal işlem yapıldığını söyledi. 'Başıma bir şey gelir diye şikayet edemiyorum diyenleri' cesaretlendirmek için tedbirler alınması gerektiğini belirten Vurucu, TSK'nın, intihar vakalarını önleyebilmek amacıyla özellikle sorunlu olabileceği düşünülen personelin önceden tespiti yoluna gittiğini söyledi.
Türkiye genelinde 20-24 yaş aralığının en fazla intiharın meydana geldiği yaş aralığı olduğunu ifade eden Vurucu, "Askerlik hizmeti de bu yaş grubu içerisinde yapıldığında intiharların bu döneme rastladığını kabul etmek lazım" dedi.
Bugüne kadar ölüm meydana gelen olaylarda araştırılmamış, şüpheli olarak bırakılmış hiçbir vaka olmadığını belirten Tuğgeneral Vurucu, "Askerlerin ilk günden itibaren fiziki ve ruh sağlının korunmasına giderek daha çok önem verilmektedir. Bir ordunun askeri disiplinin de o ordunun gücü olduğun kabul etmek gerektiğini ancak disiplinin astın ve üstün hukukuna riayet olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. İhlal olduğunda takibini yapmamız gerekir" dedi.
Tuğgeneral Vurucu, kötü muameleden dolayı ceza alan, mahkemeye verilen rütbeli sayısının
2008'de 637,
2009'da 709,
2010'da 758,
2011'de 857
ve 2012'de 515 olduğunu da bildirdi.
Askere gidenlerin sigortalarını devlet tarafından karşılanması için Başbakanlık'ta bir düzenlemenin bulunduğunu hatırlatan Tuğgeneral Vurucu, askerlikte 'devrecilik' ile ilgili uygulamanın önlenmesinin üzeride durduklarını da kaydetti.
"PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBAYI VEREN DE BİR KOMUTANDI"
AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ise, sadece erlerin değil bir yüzbaşının, binbaşının da psikolojisinin bozulabileceğini belirterek, "Sonuçta pimi çekilmiş bombayı veren de bir komutandı" dedi.
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TSK'daki intiharların Türkiye geneline göre 10 kat fazla olduğunu belirterek, "Bunu düşünmemiz lazım" dedi. Kürtçü, cinsel yönelim tartışmasının kaçınılmaz olarak TSK'nın gündeminde olduğunu da belirterek, "Eşcinsellikle ilgili hak koruyucu mekanizmalar TSK'ya da aynen aktarılmalı" dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de, orduda toplumun genelinden daha fazla intihar vakası varsa, bunun özel olarak bilim adamları tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Hükümet de bu konuda düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetlerinde uygulanan disiplin hükümlerini yeniden düzenleyen Kanun Meclis'e gönderildi. Kanun değişikliğine göre 'disko' diye tabir edilen disiplin koğuşlarının kaldırılması, bazı cezalara yargı yolu açılması öngörülüyor. 28.11.2012
http://www.sondakika.com/haber/haber-intihar-sayisi-sehit-sayisini-gecti-4128409/