Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi (BDEGS) ile ilgili açıklamalar. 1. Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’nün 22 Şubat 2012 tarihli yazısında da açıkça ortaya konulduğu üzere (detay için tıklayınız) BDEGS’den çıkan iştirakçiler Gelir Vergisi beyannamesini ilgili Vergi Dairelerine bizzat beyan etmek zorundadırlar. İştirakçilere yapılan ödemelerden “vergi” olarak OYAK tarafından bir kesinti yapılması mevcut yasalara ve mevzuata göre mümkün değildir. Sistemden çıkış hakkını kullanacak iştirakçilere yapılan ödemelerden bağışladıkları miktar karşılığı çıktıktan sonra kalan kısım (nema), Gelir Vergisi Kanunu’nun 75/6 maddesi kapsamında “alacak faizi geliri” olarak değerlendirildiğinden, elde edilen alacak faizi gelirlerinin ödeme tarihi itibariyle varsa iştirakçilerin diğer gelirleri ile birleştirilerek elde edilmiş gelir olarak Gelir Vergisi beyanına konu edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, ödemesi 2011 yılında yapılan iştirakçiler Mart 2012’de, ödemesi 2012 yılında yapılan iştirakçiler Mart 2013’de bu geliri varsa diğer gelirleri ile birlikte gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmelidir. Söz konusu vergi, varsa diğer gelirler ile birlikte kişisel beyana tabi olduğundan değişik şartları haiz olabilecek her iştirakçi tarafından bizzat beyan edilip mevzuata bağlı olarak ödenmesi gerekmektedir. OYAK tarafından stopaj yolu “vergi” olarak bir kesinti yapılması mevcut yasalara ve mevzuata göre mümkün değildir.
2. BDEGS’deki birikimlerin, vergiden muaf Emekli Maaşı Sistemi veya Bireysel Emeklilik Sistemi gibi, başka bir fona aktarılması yasal olarak mümkün değildir. a) 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun Geçici 1. maddesinde yer alan “Yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla, üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketindeki emekliliğe yönelik birikimlerin 14.06.2012 tarihine kadar (daha sonra 31.12.2015 tarihine kadar uzatılmıştır) aktarılabileceğine ilişkin” hükmün, özel bir Kanunla kurulmuş ve hükümde adı geçen kuruluşlardan farklı bir idari ve hukuki yapıda bulunan OYAK açısından uygulanabilmesi ve OYAK’ın yetkili organlarınca da bu şekilde karar alınabilmesi mümkün değildir. b) BDEGS’deki birikimlerin, gelir vergisinden muaf olan Emekli Maaşı Sistemi’ne aktarılması da yasal olarak mümkün değildir. Emekli Maaşı Sistemi 205 sayılı Kanun’un 20 ve 21. maddeleri kapsamında kurulan ve işleyen bir sistemdir. Bu sisteme giriş koşulları Kanun’da açıkça yer almaktadır. BEDGS’den Emekli Maaşı Sistemine doğrudan aktarım yapılması 205 sayılı Kanun’da düzenlenmediğinden böyle bir uygulama mümkün değildir.
3. Bireysel Emeklilik Sisteminin kurulduğu tarihten itibaren en yüksek ve en düşük getiriye sahip olan Bireysel Emeklilik fonları ile OYAK’ın elde ettiği getiriler aşağıdaki grafikte gösterilmektedir. Görüldüğü gibi fonların başlangıç değeri 100 TL olarak alındığında Bireysel Emeklilik Sisteminde en yüksek getiriyi sağlayan fonda bu birikim 315 TL’ye ulaşırken aynı Dönemde OYAK’ın elde ettiği getirilerle bu rakam 639 TL olmuştur. Bu konuda kaynak ve rakam verilmeden yapılan açıklamalara itibar edilmemesini bir kez daha hatırlatırız.
4. OYAK tarafından üyelerine ödenen yardımlar, mevcut kanunlar çerçevesinde hiçbir vergiye tabi değildir. 205 sayılı Kanun’un 35,b maddesi gereği OYAK’ın her ne nam altında olursa olsun üyelerine ve kanuni mirasçılarına yapacağı yardımlar Veraset ve İntikal Vergisi ile Gelir Vergisinden muaftır. Bu kapsamda üyelere ödenen emeklilik yardımı, maluliyet yardımı, konut edindirme fonundan yararlananlara ödenen konut edindirme yardımı Gelir Vergisinden ve üyelerin mirasçılarına ödenen ölüm yardımı da Veraset ve İntikal Vergisinden muaftır. Kaynak: http://www.oyak.com.tr/TR/kurumsal/haberler/bagisa-dayali-emekli-geliri-sistemi-(bdegs)-ile-ilgili-aciklamalar..html |
8771 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |