Astsubay ve Uzmanlar için TBMM araştırma komisyonu teklifi CHP milletvekilleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “bel kemiği” olarak adlandırılan astsubaylarla, jandarma uzman çavuş, uzman erbaş ve sözleşmeli er/erbaş olarak görev yapanların sorunları ve mağduriyetleri dikkate alınarak bu sorunların çözümlenmesi için oluşturulacak politikaların tespit edilmesi yönünde TBMM’de araştırma yapılması için önerge verdi.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça ve CHP’li milletvekilleri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ile sözleşmeli er ve erbaşların sorunlarının araştırılması için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Balıkesir Milletvekili Namık Havutça tarafından hazırlanan araştırma önergesinde TSK bünyesinde bu statüde 162.618 personelin görev yaptığı vurgulanarak “özlük hakları, eğitim olanakları, sosyal hakları ve sahip oldukları yetkiler konusunda personelin moral ve motivasyonunu artırıcı önlemleri ayrımcılık yapmadan biran önce hayata geçirmesi kaçınılmazdır” denildi. Araştırma önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi: “Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasa ve yasalarla görevi belirlenmiş olan Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile barış döneminde İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan ve sefer durumunda Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine dâhil olan Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığından oluşan bir kurumdur. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bugün itibariyle 94. 564 astsubay, 24.277 uzman jandarma, 43.244 uzman erbaş ve 533 sözleşmeli er/erbaş görev yapmaktadır. 162.618 personelin görev yaptığı yurttaşlarımız ordumuzun önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “bel kemiği” olarak adlandırılan astsubayların bugün bir çok sorunları bulunmaktadır. Örneğin, 09 NİSAN 2012 tarihli B.02.0.K.K.G/135-15/1662 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan Kurmay Subay, Komutanlık ve Karargah Kursu gören subaylar ile Komutan ve muharip sınıf subaylarının özlük haklarında mali iyileştirme yapılmış, Astsubaylar ise tüm bu iyileştirme çalışmaları kapsamı dışında tutulmuştur. Son 20 yılda özlük haklarında iyileştirme yapılmayan astsubaylar önemli bir kurum olan TSK içinde dışlandıklarını düşünür hale gelmişlerdir. Astsubaylar ordunun hiyerarşik düzenine saygılı oldukları halde adalet, eşitlik ve insan onuruna yakışır saygıyı ortaya koyan düzenlemeler talep etmektedirler.
Diğer yandan uzman jandarma personeli benzer sorunlarla karşı karşıyadır. 1930 yıllardan beri Jandarma Genel Komutanlığının bünyesinde tüm zor şartlara ve bütün haksızlıklara karşın görev yapmaya çalışan uzman jandarmalar da özlük haklarında düzenlemeler yapılmasını talep etmektedirler. Sorunlarına dikkatle baktığımızda, örneğin, mesleğe lise mezunu şartı ile alınmalarına rağmen 2002 yılından bu yana şuan yaklaşık 25.000 Uzman Jandarmadan yaklaşık 20.000’ini fakülte mezunu olmasına rağmen ilköğretim mezunu olarak emekli edilmektedirler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olan astsubaylarımızın özlük hakları, eğitim olanakları, sosyal hakları ve sahip oldukları yetkiler konusunda personelin moral ve motivasyonunu artırıcı önlemleri ayrımcılık yapmadan biran önce hayata geçirmesi kaçınılmazdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan 162.618 personelin ve ailelerinin sorunları ve mağduriyetleri dikkate alınarak bu sorunların çözümlenmesi için oluşturulacak politikaların tespit edilmesi yönünde araştırma yapılmasını talep eder, Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.” 18-05-2012
http://www.yenieksen.com/haber/guncel/chp-astsubaylarin-sesini-meclise-tasidi/47199.html |
2771 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |