“Şartlar oluştu”
Meclis’teki 23 Nisan resepsiyonunda ilkler yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan ilk kez bir resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile katılırken, “Eskiden farklı şartlar vardı, şimdi şartlar oluştu, birlikte geldik” dedi.
Komutanlar tam kadro
Resepsiyondaki diğer ilk de TSK komuta kademesinin tam kadro hazır bulunması oldu. Soruları yanıtlayan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Uludere ile ilgili istenen tüm belgeleri savcılara ilettiklerini söyledi.
“İntikam kokusu var”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, resepsiyona katılan tek muhalefet lideriydi. Gazetecilerin 28 Şubat operasyonu ile ilgili sorularını yanıtlayan Bahçeli, “İntikam kokusu var” ifadesini kullandı.
TBMM’de ilklerin yaşandığı resepsiyon
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, eşi Gülten Çiçek ile Meclis’te verdiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonu birçok ilke sahne oldu. 9.5 yıllık iktidarları boyunca Başbakan Tayyip Erdoğan ve birçok AKP’li milletvekili resepsiyona eşleriyle katılırken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi de resepsiyonda tam kadro hazır bulundu. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yalnız olarak katıldı. , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise eşi Emine Erdoğan ile katıldı.
Başbakan Erdoğan ve Emine Erdoğan, TBMM Tören Salonu’ndaki resepsiyona gelişlerinde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek tarafından karşılandı. Erdoğan, basın mensuplarının “Eşinizle ilk defa geliyorsunuz” sorusuna, “Daha önce farklı şartlar olduğu için uygun değildi ama şimdi uygun şartlar oluştuğu için birlikte geldik” diye yanıt verdi. Bir basın mensubunun, “Askerler de uzun zamandır ilk defa resepsiyona geldiler” sözleri üzerine Erdoğan, “Buradalar değil mi? Güzel” ifadesini kullandı. Erdoğan, resepsiyondan ayrılmadan Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Çiçek ile kısa süre ayaküstü sohbet etti. Sohbetin ardından Çiçek ve Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül’ü birlikte uğurladılar. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, daha sonra resepsiyondan ayrıldı. Resepsiyona, bazı bakanlar, bir çok AKP’li milletvekili, CHP’den Salih Fırat ve Sinan Aygün hazır bulundu. Salondaki tek muhalefet lideri ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli idi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve çok sayıda davetli ile gazeteci de resepsiyona katıldı. Resepsiyon sırasında konuklar gazetecilerle yaptıkları sohbetlerde ilginç açıklamalarda bulundu.
“Gizli ajanda yok”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Resepsiyonun Eşli katılımı nasıl değerlendiriyorsunuz, yine bir gelenek yıkılmış gibi...” diyen bir gazeteciye, “Bu tür faaliyetler eşli olur biliyorsunuz. Bu işler böyledir, her tarafta gelenek bu şekildedir. Kendimize has durumlar, ağırlama mecburiyeti hasıl oluyordu o dönemler. Ama gördüğünüz gibi her şeyin bir vakti vardır” diye konuştu. Gül, “Irak Başbakanı’nın, Başbakan Erdoğan’ı mezhepsel çatışmayı körüklemekle ve Türkiye’nin bölgede düşman ülke haline geldiği” sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: “Türkiye bölgesinde sadece huzur ister. Türkiye’nin hiçbir gizli ajandası olmamıştır. Bütün grupları kendisine kardeş görmüştür, hiçbir zaman mezhep ayrımcılığı da yapmamıştır.”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak, “Meclis Başkanı bir görüşme yapıyor; onunla ilgili muhalefet partileri henüz bir anlaşma sağlayamadılar. Eğer bir anlaşma sağlar ve ortaya bir formül çıkarsa o zaman bakarız, nedir ne değildir” diye konuştu.
“İntikam kokusu var”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, “Sayın Meclis Başkanı’nın tutuklu gazetecilerle ilgili yeni bir süreç başlatmasını nasıl karşılıyorsunuz” sorusunu yanıtlarken “Grup Başkanvekilimiz Sayın Mehmet Şandır, toplantıya iştirak ettiler. Orada partimizin yaklaşımını ortaya koydular ama bir ortak çözüme ulaşılamadığı için zannediyorum ayın 25’in sonra ikinci toplantıda görüşmeler sürdürülecek. Bizim de hazırlığımız var. ’Biz de milletvekili yoktur’diye toplantıya iştirak etmemek doğru değildir. Bu, Türkiye’nin sorunu haline dönüşmüştür” dedi. 28 Şubat sürecine yönelik yargılamalara ilişkin değerlendirmesi sorulunca Bahçeli, şunları söyledi: “Her ne kadar, ’biz intikamcı değiliz’demiş olsalar dahi intikam kokusu var. Bundan vazgeçmesi lazım iktidarın. Yargının daha bağımsız bir şekilde faaliyetini sürdürmesine katkı sağlaması lazım.”
Uludere ile ilgili her bilgiyi savcıya veriyoruz
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Uludere’deki olayla ilgili istediği bilgileri Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığının yetkisi çerçevesinde komisyona verdiklerini belirterek, “Elimizdeki hiç bir şeyi gizlemiyoruz. Elimizde ne bilgi, belge mevcutsa savcılara veriyoruz” dedi. Özel, soruşturmayla ilgili yayın yasağına uyulmamasını ise eleştirdi. Bir gazeteci, Özel’e resepsiyonun eşli olduğunu belirterek, “Sizin eşlerinizi göremedik” dedi. Bunun üzerine Özel, gazeteciye, “Merak ediyorum bakalım. Yarın ne yazacaksınız” karşılığını verdi. Aynı gazetecinin, “Sizin söylediklerinizi yazacağız” sözleri üzerine Özel, “Hayır, hayır; benim söylediklerimi yazmıyorsunuz. Söylemediklerimi yazıyorsunuz” dedi.
Başbakan’a sorun
Necdet Özel, “Terörle mücadele etmek için ordunun tamamen profesyonelleşmesi konusunda bir takvim belirlenmiş durumda mı?” sorusuna da yanıt verdi. Özel, “Profesyonel olmaz; şu anda zaten karma bir sistem var, zorunlu askerlik artı profesyonel. Bazı görevler profesyonelleşiyor, normaldir; onları yapıyoruz zaten. Şu anda öyle bir proje yok” dedi. Bir gazetecinin, “Sadece profesyonel olmaz yani” sözlerine Özel, “Zor. Biraz da maddi imkanları düşünün. Sayın Maliye Bakanı’na bir sorun bakalım, ne diyecek?” yanıtını verdi. “Suriye ile ilgili herhangi ön hazırlığınız var mı?” sorusuna, Özel, “Onu bilmiyorum. Onu Başbakanımıza sorarsınız, O size açıklar” diye konuştu.
Vesayet 92 yıl önce reddedildi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Genel Kurulu’ndaki özel gündemli toplantıda yaptığı konuşmada, “Egemenliğin yegane ve mutlak sahibi Türk milletinin temsilcileri olarak, sorumluluklarımızın farkında olmalıyız ve üstlendiğimiz milli vazifeyi yıpratmadan ve yaralamadan ileriye taşımalıyız” dedi.
Bahçeli, şöyle konuştu: “Millet egemenliğini yanlış yorumlayarak, kişisel heves ve hedeflerine meşruluk kılıfı geçirmeye uğraşanlar, dünün mana ve öneminden kendi hisselerine düşen payı almakta direnenler, küresel plan ve senaryolara sözcülük yapanlar Meclisimizin muhterem hatıralarından ders çıkarmalıdır. Dün vatanımızı tasfiyeyle uğraşan sömürgeciliğin icra memurlarına bugün dayanak ve destek olarak, komşu coğrafyaların kaos ve karmaşaya girmesini ısrarla arzulayanlar ve batının bölünme senaryolarını Müslüman alemine kabul ettirmeye çalışanlar elbette iyi niyetli ve dürüst olmayanlardır. Kardeşlik bağlarımızı koparmak isteyenlere verilen her taviz, millet hakimiyetini zedelemeye dönük her boyun eğme, tarihimizi çarpıtmaya cüret edenlere gösterilen her müsamaha eninde sonunda yıkımı ve çözülmeyi sağlayacaktır ki buna bizim izin vermemiz, göz yummamız asla söz konusu olmayacaktır. Kolay zahmetsizdir ve bununla birlikte ömrü de kısadır. Zor ve meşakkatli olan ise doğruya, Hakk’a bütünüyle bağlanmak, milli ilke ve inançların çizdiği yoldan ayrılmamaktadır. Milletimiz vasiliği, vesayeti ve her türlü dayatmayı reddettiğini 92 yıl önce göstermiş, kolayı, basiti ve bedelsiz mutluluğa ulaşmayı elinin tersiyle itmiştir.” Demokrasiyi kökleştirmenin, derinlik kazandırarak teminat altına almanın çok önemli olduğunu belirten Bahteli, yeni anayasa yapım sürecinin önemine dikkat çekerek, “Türk Milleti, hak ettiği yeni anayasaya, gelecek yıl kutlayacağımız TBMM’nin 93. yıldönümüne kadar mutlaka kavuşmalı ve artık bu konu etrafında yapılan tartışmalar da uzlaşmayla ve olgunlukla bitirilmelidir. Önümüzdeki tarihi fırsat şahsi ve ideolojik çekişmelere kurban edilmemeli, siyasi hırslar belirlenen ilkelerin önüne geçmemelidir. Parti olarak biz bu sürecin olumlu bir şekilde yürümesi ve yeni bir anayasa hazırlanması konusunda elimizi taşın altına koymaya varız ve bunda da son derece kararlıyız” diye konuştu.
Bu meclis darbelerle hesaplaşan meclistir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan 1920’de olduğu gibi bugün TBMM’nin, millet iradesini, demokrasiyi en güçlü şekilde savunan bir yapıya kavuştuğunu belirterek, “Bu Meclis, darbelerle yüzleşen, darbeleri sorgulayan, darbelerle artık hesaplaşan bir Meclis’tir” dedi. Meclis özel oturumunda konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu Meclis iradesine, işleyişini, ruhuna yönelik her türlü saldırıya göğüs gerecek, millet iradesini namusu bilerek koruyup kollayacak bir Meclis’tir. Gücünü milleten alan, milletimiz kadar güçlü olan bu Meclis, yürütme ve yargı erkleriyle birlikte 92 yıl önce olduğu gibi bugün de tam istiklalimizin ve aydınlık istikbalimizin teminatıdır. Meclise yönelik her türlü girişim ve müdahale, hiç kuşkusuz bu ülkenin istiklaline yönelik girişim ve müdahale anlamına gelecektir. TBMM’yi yok saymaya yönelik her girişim, istiklalimizi hedef alan, istikbalimizi karartan bir anlam taşıyacaktır. YENİÇAĞ