MÜNEVVER ÖZDEMİR
Türk Halk Müziği İstanbul Radyosu Sanatçısı
Merhaba Hüseyin Bey. Öncelikle ilginize teşekkür etmekle söze başlamak istiyorum. Tüm Belçika’daki türkü sever dostlara da sizin aracılığınızla sonsuz saygı ve selamlarımı iletiyorum. İstanbul’da doğdum. Aslen Şanlıurfalıyım. Çocukluğum kalabalık ve şen bir ailede geçti. Küçükmece, Şehremini, Avcılar civarında büyüdük kardeşlerimle.
Basınköy, Çapa İlkokulu, Fındıkzade Ortaokulu, Avcılar 50. Yıl İnsa Lisesi ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda okudum.
Dört kardeşiz. Ablam işletme, kız kardeşim ticaret, erkek kardeşim ses teknikerliği mezunu. Aynı zamanda müzisyen.
Edebiyat okumak istiyordum. İdol edinmedim ama etkilendiğim sanatçılar olmuştur elbet.
Ailem Suriye’nin Hama kentinden gelip Şanlıurfa’ya yerleşmiş olan bir ailenin devamı. Geleneklerimiz ve aile yapımız köken itibariyle hem Türkmen hem Arap kültürüne yakınlık gösteriyor.
İlk defa böyle bir soruyla karşılaştım ve hafızamı yokladımJ Sanırım öğrenimim sırasında elişi derslerinde ödev olarak hazırladığım birkaç etamin işi ve dantel vardı ama annem onları hiç bulunamayacak şekilde saklamıştır kesinJ
Birçok insan gibi nazara inanırım. Ama çok da ehemmiyet vermem böyle şeylere.
Tiyatro ve halk müziği korolarında görev aldım.
10.Babanızın eğitimci bestekar bir müzisyen olduğunu biliyoruz. Size beşikte iken müziğe kulağınız aşina olsun diye saz ve müzik dinletmiş midir?
Ailemizde müzik zaruri ihtiyaçlardan hemen sonra gelen bir unsur olduğundan bu soruya kesinlikle diye cevap veriyorumJ
11.Türkmen hoyrat ve gazellerinde Kerkük ön plana çıkmaktadır. Sizinde Kerkük de bir konser verme gibi bir niyetiniz var mı. Oradan bir teklif gelse gidermişiniz?
Kerkük benim ikinci yurdum gibi. O kadar yakın hissediyorum. Elbette bir organızasyon olursa gidip hemşehrilerimi görmekten büyük mutluluk duyarım.
12.Müzik eğitimi almak için kura gittiğinizi biliyoruz. Hangi enstrumanları çalarsınız Hocanız kimdi?
Bağlama çalıyorum kendimce. İlk solfej bağlama Hocam değerli büyüğüm Hüseyin Fırtına’dır.
13.Konserevatuar mezunusunuz. Neden Halk Müziği dalını seçtiniz bu seçimde hocalarınızın bir etkisi oldu mu Çocukken türkü söyler miydiniz. Hangi sanatçıları dinlerdiniz?
Türkülerle doğup büyüdüm diyorum bu soruya. Mahalli sanatçılar en büyük rehberlerimdir.
14.Beş yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İlk ve Ortaokullarda Müzik öğretmenliği yapmışınız. Hangi okullarda görev yaptınız. Öğretmenliği nasıl buldunuz. Kendinize ait özel bir Müzik Eğitim Merkezi düşünüyor musunuz?
İstanbul ve Edirne’de çalıştım. Öğretmenlik sabır ve sakinlik isteyen bir iş. Gerçekten kutsal bir görev ama sanatçılığı daha çok sevdim.
15.Yüksek lisansınızın konusu “Şanlıurfalı iki usta Mukim Tahir ve Bakır Yurtsever” dir. Ben Kamu görevlisi olarak 2 yıl Urfa Suruç’ta bulundum. Müzikle hayli yakınlığım olmasına rağmen bu iki usta hakkında hiçbir bilgiye sahip değilim. Verdiğiniz bu tezi yayınlayabilir miyiz?
Elbette ama İtü’den istek yapmanız gerekecek.
16.Öğretmenlik Radyo Sanatçılığı ve Yüksek Lisansı aynı anda sürdürerek sonuçlandırdınız. Bu kadar azim ve kararlılık takdire şayandır. Yabancı dil eğitiminiz ne durumdadır. Bizi yurt dışında temsil eden çok fazla sanatçımız yok. Yabancı parçalar söyleyebilir misiniz. Bir de Romanya da Transilvanya bölgesi Karpatların eteklerinde Avrupa Hunlarının soyu olan Sekelistan diye yeni bir Türk devleti çıktı. Oradan bir konser teklifi gelse sıcak bakar mısınız?
Gerçekten zor bir dönem geçirdim ama yine gerekse, yine yaparım. Yabancı dilim okulda aldığımla kaldı geliştiremedim. Arapça şarkıları ezberleyip söylüyorum bazen. Türkü dinlemek isteyenler nereye çağırırsa oraya giderim memnuniyetle. Sonuçta bu bir misyon benim için.
17.Müziğe ilgi duyan gençliğe mesajınız ve tavsiyeleriniz nedir?
Çalışsınlar ve yalnızca kendileriyle yarışsınlar. Ve kalplerini hep temiz, ilişkilerini hoşgörülü tutsunlar. Bu, sanatlarına samimiyet ve olgunluk olarak yansıyacaktır.
18.Biz Emirdağlılar Türkmenlerin kültürünü yaşatan ender boylarından biriyiz. Belçika merkezli Avrupa’da da ciddi bir nüfusumuz var sizden toplumumuz Emirdağ Türkülerini yorumlamanızı talep etmektedirler. Türkülerimizden Al Fadimem 2000’li yıllarda yılın Türküsü seçilmişitr. Türkülerimiz
Al Fadimem : Songül Karlı,Gülay,Kubat
Emirdağı brbirine ulalı : Musa Eroğlu,Gülay,Sevcan Orhan
Kubat
Zalım Poyraz :
Nazlı Öksüz,Musa Eroğlu ,Kubat
Harmana sererler sarı samanı : Musa Eroğlu,Özlem Özdil,Kubat
Suvermez bağında yeşil üzüm var : Kubat,Fakı edeer
İsimli sanatçılar tarafından yorumlanmıştır.
Size şunu söyleyeyim; Emirdağ türküleri benim en sevdiğim türküler listesinde hep üst sıralarda olmuştur. Kubat gibi bir temsilciniz olması da bir başka ayrıcalığınız. Dilimin döndüğünce okumaya çalışıyorum Emirdağ türkülerini. Madem talep var, bundan sonra daha yoğunlaşacağım.
19.Sunuculuğunu yaptığım internet radosu http://www.simalruzgari.com da sizin söylediğiniz hoyrat ve gazeller dinleyicilerden çok olumlu tepkiler almaktadır. Hatta sizin Youtube de bulamadığımız parçaları temin etmek için başvurmadığımız yol kalmadı. Hala maraş maraş isimli parçanızı MP3 formatında tedarik edemedik.Bir çoğu eksik lütfen yorumladığınız eserleri youtube ye yükleyin veya yükletin. Radyo dinleyicilerimiz ve personeline nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Youtube a videoları programları dinleyip kaydeden dinleyicilerimiz yüklüyor. Tüm personel dinleyicilerinize saygı, sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Türkülere hep böyle sahip çıksınlar ki bu kültür asimile olmasın.
20.Bu söyleşi aynı zamanda Belçika da yayın yapan Emirdağlıların yayın organı www.Gazeteturk.be de yayınlanacaktır. Gerek Emirdağ da Eskişehir de ve Belçika da yaşayan hemşerimize nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Tüm Emirdağlı dostlara saygı ve sevgilerimi iletiniz lütfen. Türküler yoldaşları olsun…
21.Samsun 19 Mayıs Üniversitesince “Sanatçı Onur Ödülü” ne layık görülmüşsünüz. Bu ödülü anlatır mısınız. Ödül töreninden görüntüler verebilir misiniz?
Üniversite öğrencileri bizi layık görmüşler sağolsunlar. Benim için onurdu.
22.Size “Gazel Hanım” ve “Bayan kazancı” lakapları takılmış bizlerde sizi Türkmen Hoyratlarının sultanı olarak addediyoruz bu nasıl oldu. Kimler bu lakabı taktılar?
Gazel Hanım’ı ilk defa bir konser esnasında İstanbul Radyosu emekli sanatçılarından Ali Gürlü’nin sunumunda duydum. Ama kimler bu lakabı taktı kesin bilemiyorum. Fakat çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Dişi Kazancı Bedih lakabını Şanlıurfalı bazı gazeteci dostlar takmış sanırım. Biz onun ve diğer ustaların yolunda giden öğrencileriz sadece. Hepinize çok teşekkür ediyorum.
23.Hobileriniz neler. Yayınlanmak üzere çocukluk veya Gençlik yıllarınıza ait bir fotoğrafınızı verebilir misiniz? Hatta dijital imzalı olanı tercihimizdir.
Çizgi roman, şiir, karikatür ve sinema seviyorum.
24. Özel hayatınız (Eş ve çocuklarınız) la ilgili soruya cevap verip vermeme takdiri size aittir.
Evli değilim efendim.
25.İç Anadolu Bölgesindeki arkadaşlarımız Avşar Bozlaklarından Yusuf Beyim Aşağıdan Gelirken isimli Hacı TAŞAN’ın okuduğu bir bozlağı okumanızı istenmektedirler.
Yöre tavrını verebilme konusunda kusurlarımı bağışlayacak olurlarsa okurum elbetteJ Sağ olsunlar…
26.Bize bu kısa söyleşi imkanı verip sizi kamuoyunun yakından tanımasına fırsat verdiğiniz için şahsım mensubu bulunduğum toplum ve Şimalruzgarı ile Gazeteturk ailesi adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. İnşallah sizi gelecekte daha iyi yerlerde görürüz. Bir hayranınız olarak sizi takdirle takip ediyoruz. Gözümüz üzerinizde kulağımız sizdedir bilesiniz…
Ben de size ve şahsınızda, tüm türkü seven dostlara saygı sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni bir albüm armağan ettim sevgili dinleyenlerime. Efsun isimli. Sevgilerimle birlikte kabul buyursunlar. Hoşçakalınız…
Röportaj : Hüseyin Kocabaş